Ne dorim teleportarea, dar nu ne asumam consecintele ei

De cate ori nu mi-am dorit sa ma teleportez! In primul rand, cand ma aflu in trafic si stau blocat cu orele. Imi vine sa cobori din masina si sa o iau la pas, convins fiind ca as ajunge mai repede mergand pe jos.

Atunci iau in calcul teleportarea cu masina cu tot. La fel ma gandesc cand trebuia sa fiu la serviciu sau la vreun examen important si am intarziat, cand pierd trenul, cand mi-as dori sa fiu aici acum, iar peste 3 minute in Turcia, Austria sau Franta.

Omul si-ar dori teleportarea sa scape si de calamitati. A venit apa mare sau vreun cutremur, te teleportezi si scapi de consecinte.

Pofta teleportarii mi-a venit de cand am vazut actorii din filmul Start Trek si usurinta cu care se teleportau unde aveau nevoie. Fiecare avea „Transporter-ul” personal si atunci existenta navetei Entrerprise parea fara logica sau era planul B al mobilitatii?

Teleportarea poate avea si consecinte nefaste. De pida cineva povestea de un barbat docil, care nu se ducea acasa mai devreme de la serviciu de ora 18, fiindca asa ii spunea sotia. Statea saracul si in ploaie, in picioare in statie, dar nu venea cu alt autobuz. Mai tarziu a aflat de ce i se impunea ora de intoarcere acasa. Daca s-ar fi teleportat si ar fi ajuns mai devreme, descoperea cu 3-4 ani inainte de despartire ca este inselat.

Poti ajunge mai devreme in locul dorit si consecintele pot fi nefaste. Stiu oameni care au pierdut avionul, iar avionul acela s-a prabusit si nu a supravietuit nimeni.

Modalitatea originala de deplasare din Star Trek, a fost inspirata de experimental legendar de la Philadephia, din anul 1943, prin care nava USS Eldridge s-ar fi teleportat 600 de kilometri.

Comandat de armata SUA, experimentul a fost coordonat de unul dintre cei mai renumiti savant ai epocii Einstein sau Tesla.

Se spune ca experimentul a reusit, dar cu pierderi mari de vieti omenesti, chinurile celor aflati pe nava fiind inimaginabile: unii s-au evaporat, altii au ramas incastrati in structura metalica a vaporului din cauza campului electromagnetic foarte mare. Se spune ca nava a ramas intreaga, dar experimentul nu s-a mai repetat.

Și chimistul Antoine Lavoisier a incercat sa dezlege misterul teleportarii, dar se punea problema reconstruirii structurii atomice a respectivului obiect, care era mult mai complicata.

Ideea din film nu poate fi transpusa in realitate, teleportarea fiind ca si nemurirea dorinte irealizabile ale omului. Fizicienii pot explica de ce se exagereaza si pot demonstra imposibilitatea fenomenului.

Oamenii nu admit insa ca sunt lucruri care ii depasesc si mai degraba nascocesc legende, decat sa se recunoasca invinsi.

Poate peste milenii teleportarea sa devina realitate, asa cum astazi am reusit lucruri care pareau de domeniul fanteziei ieri: sa vorbim de la distante kilometrice si sa ne si vedem, sa utilizam telefonul fara fir, sa ne bucuram de avantajele realitatii augmentate, sa comandam produse de acasa, care sa fie livrate la domiciliu.

Daca teleportarea nu ar necesita operatiuni pregatitoare dificile, prin intermediul ei am face mari economii de timp si de resurse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *