Importanţa unui laborator de metrologie

Un laborator de metrologie este responsabil pentru stabilirea, menținerea și dezvoltarea standardelor de măsurare a cantităților fizice și difuzarea lor către client.

Știința măsurării sprijină fiecare societate dezvoltată. Comerțul, știința, guvernul, educația și legea necesită standarde de măsură precise, fiabile și coerente. Sistemele internaționale de unități, versiunea modernă a sistemului metric, este sistemul recunoscut la nivel mondial. Standardele de măsurare menținute de un laborator de metrologie reprezintă măsurările cele mai exacte ale acestor unităţi.

Există necesitatea unor metode, proceduri și echipamente exacte pentru verificarea diferitelor elemente dimensionale ale gabaritelor. Acuratețea echipamentului de măsurare și încercare poate fi controlată numai prin stabilirea și menținerea unui sistem de calibrare. Sistemul de calibrare disponibil într-un laborator de metrologie trebuie să fie coordonat cu sistemele de inspecție sau de control al calității și să fie proiectat astfel încât să asigure o precizie adecvată în utilizarea echipamentelor de măsurare și de testare.

Sistemul de calibrare ar trebui, de asemenea, să prevadă prevenirea inexactității prin detectarea rapidă a deficiențelor și acțiunea pozitivă în timp util pentru corectarea acestora. Este esențial că descrierea scrisă a sistemului de etalonare care include echipamentele de măsurare și de testare și standardele de măsurare să fie bine documentată și menținută. Toate măsurătorile ar trebui să poată fi trasate la standardele naționale. Pentru îndeplinirea acestor obiective, este justificată necesitatea unui laborator de metrologie independent în industrie.

Un laborator independent de metrologie este conceput să furnizeze utilizatorului final trasabilitatea măsurătorilor, mediul adecvat, echipamentul de măsurare corespunzător și procedurile de măsurare standard compatibile cu stadiul tehnicii.

Standardele stabilite pentru calibrarea echipamentelor de măsurare utilizate pentru controlul calității produselor trebuie să aibă capacitatea de a asigura precizia, stabilitatea și intervalul necesar pentru utilizarea prevăzută.

Cuvântul metrologie are o tradiție îndelungată și derivă din cuvântul grecesc pentru măsurare. Astfel, pentru fiecare cantitate măsurată, trebuie să existe o unitate care să o măsoare și să o exprime în numerele acelei unități. Mai mult, pentru ca această unitate să fie urmată de toți și nu de cei care iau măsurătorile, trebuie să existe un standard universal, iar diversele unități pentru diverși parametri de importanță trebuie standardizați. Parametrul cel mai important în metrologie este „lungimea” care poate fi măsurată în mai multe forme și în mai multe moduri. Măsurătorile joacă un rol vital în toate domeniile investigațiilor, iar progresele științifice și tehnologice actuale au rezultat din progresele înregistrate în domeniul măsurătorilor. În general, se fac măsurători pentru a ne crește cunoștințele și înțelegerea lumii, pentru a duce o viață mai bună. Măsurarea științei este vitală pentru comerț și reprezintă baza modernă a ştiinţei şi tehnologiei.

Un laborator de metrologie este proiectat şi și construit pentru a spori acuratețea măsurătorilor și a reduce incertitudinea de măsurare datorată fluctuațiilor de temperatură și umiditate.

Alegeţi cu încredere un laborator de metrologie, deoarece se folosesc cele mai avansate proceduri disponibile pentru a oferi calibrări credibile în domeniile forței, vibrațiilor, presiunii, electricității, temperaturii, dimensiunilor timpului şi frecvenței.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *