Am fost fericit ca nu mi-am pierdut viata!

Proba de competente lingvistice la limba romana pentru seriile anterioare. Fac parte din comisia de examinare si i-am avut elevi pe cei doi candidati.

Ambii au fost elevi cuminti si politicosi, care nu au invatat atat de mult, fiindca nu au avut nici posibilitati. G. D. lucreaza in Anglia si nu l-am vazut de 10 ani. Ultima data era un baietel dragut, cu bucle dese de culoarea mierii in tot capul. Ce par frumos avea! Iti venea sa ii bagi degetele prin par si sa ii mangai matasea aceea stralucitoare.

Intru in sala si mi se inmoaie picioarele. Pe cel care lucreaza in tara il recunosc, nu s-a schimbat aproape deloc, dar baiatul cu bucle nu mai are nimic, absolut nimic din ce a avut vreodata.

Este ras complet pe cap si in afara de corpul atletic este imbatranit prematur,  afiseaza un chip chinuit de tanar.

Dupa ce trage biletul si rezolva subiectele, ne cere permisiunea sa le adreseze cateva cuvinte candidatilor de la zi, care au ramas in sala sa fie examenul transparent.

-Sa invatati si mai ales sa nu va parasiti tara, dragii mei! Nu m-am ras pe cap din snobbism, ci am avut un soc, acolo departe, printre straini si mi-am pierdut parul. Am fost umilit, batjocorit, inselat. Am luat-o de vreo 3-4 ori de la capat si ii multumesc cerului ca mi-a picat parul, dar nu mi-am pierdut viata, fiindca ma doare inima numai la gandul ca nu as fi avut parte de repatriere decedati si as fi devenit acolo un mormant necunoscut sau li s-ar fi inmanat parintilor mei numai o urna cu cenusa.

Povestea cu atata patos, incat am inteles ca ei, romanii plecati, isi doresc repatriere cu orice pret si ca li se pare pamantul tarii mult mai cald si mai primitor.

De ce sa le lasam mortii nostri pe care ii chinuiesc si ii umilesc de vii?

Atata timp cat exista firme de servicii funerare care se ocupa de tot, niciun decedat roman nu ar trebui sa fie uitat in exil!

Repatrierea nu este scumpa si nu necesita eforturi supraomenesti din partea familie, ci este o datorie de onoare care trebuie indeplinita!

Dragi apartinatori, nu v-ar mustra constiinta sa stiti ca langa mortul vostru nu sta nimeni in noptile destinate priveghiului si ca fumul de la lumanare nu miroase romaneste?

Servicii de repatriere obtii in mai putin de 5-10 minute, in urma discutiei telefonice cu consilierul funerar sau a completarii formularului.

Ei se ocupa de obtinerea actelor si de pregatirea sicrielor conform normelor internationale de repatriere, de spalarea, imbalsamarea si imbracarea corpului neinsufletit, de manipularea sicrielor grele si mai ales de aducerea in tara.

Ii zambesc multumita ca l-am vazut si ca traieste, chiar daca nu mai are buclele de odnioara. In prezent s-a impacat cu situatia data, doreste sa isi ia examenul de bacalaureat si este logodit cu o fata foarte frumoasa si desteapta, care mi-a fost eleva la randul ei.

Nu mai sta mult pe acolo, fiindca isi adora tara, iar daca ar fi sa i se intample ceva in strainatate, a lasat deja o suma suficienta unui frate mai mic sa se ocupe de repatriere!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *